Teoria sistemelor!

Despre sisteme auzim tot timpul in toate domeniile de activitate.

In informatica, dezvoltam sisteme informatice.

In sociologie, societatea este tratata ca un sistem. Vorbim de sisteme economice, educationale, … dar ce domeniu nu foloseste astazi notiunea de sistem?

Teoria sistemelor este o stiinta deosebit de complexa care este adaptata celorlalte stiinte. Aici aflam de fapt ce este un sistem, notiunile care il definesc (si inca ce modele matematice superioare), ca ele pot fi de mai multe feluri: observabile, controlabile, stabile, adaptabile… , fiecare dintre aceste tipuri cu teoria sa si modelele sale. Teoria sistemelor nu este deloc usoara pentru ca ceea ce urmareste nu este nici pe departe ceva previzibil. Cel mai simplu sistem este alcatuit din marimi de intrare, bloc de prelucrare date, feed back (reactie pozitiva sau negativa), marimi de iesire.

Privind societatea, ca un sistem, putem usor identifica fiecare parte a sistemului. Informatiile ca date / marimi de intrare care sunt preluate intr-o anumita entitate cu anumite reguli de functionare mai riguroase sau mai putin riguroase. In functie de aceste legi, sunt prelucrate datele de intrare ajustate, mixate, afectate de perturbatiile exterioare, reticenta si rezistenta subentitatilor la informatii si obtinem un raspuns, o marime de iesire si un feed back,  returnarea unei parti din informatie. Acest feed back ne da de multe ori bataie de cap, daca e pozitiv, e de bine, e multumitor, daca e negativ, marimea de intrare a fost afectata de perturbatii, s-a dereglat sistemul, legile interne de prelucrare nu fac fata, sistemul poate fi necontrolabil, acum se complica lucrurile.

Ceea ce am spus eu aici, este o poveste, lucrurile sunt complicate dar ceea ce am sugerat este ca viata noastra pana la urma este asociata unor modele, ca este stiinta si forta divina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s