Summit, summit si iarasi summit!

Trebuie sa recunosc totusi, ca este un subiect rezervat celor care se pricep la politica externa.

Am urmarit de fiecare data evenimentele politice atat cele interne cat si cele externe, in limitele prezentarii lor in mass media si apoi cu comentariile corespunzatoare pro si contra. Din experienta mea de viata, am inteles ca pentru a-ti face o parere cat mai aproape de realitate este important sa asculti ambele parti, asta ca sa nu gandesti patimas.

Daca pana acum, summit-urile NATO anterioare insemnau cateva minute se stiri, de aceasta data, a facut parte din viata noastra, a romanilor. Acest Summit NATO 2008, in afara de o reuniune a sefilor celor mai importante state din lume, inseamna o imagine a Romaniei, a poporului roman de neimaginat. Cu aceasta ocazie toata lumea va auzi de eveniment se va intreba unde este Romania, va lua o harta si va localiza tara noastra, capitala sa, Bucuresti. Cu siguranta nu va mai fi confuzia cu Budapesta! Aceasta confuzie nu este din anii tranzitiei, eu una am auzit-o inca din anii ’70 la Paris.

Acum avem ocazia sa vedem “greii” lumii indeaproape, cum se comporta ei in cadrul riguroaselor protocoale impuse de aceasta structura. Cei mai vechi au comportament fara cusur, altii, isi mai permit cate o glumita, doar au putere si forta “by default”, altii … probabil ca vor invata pe parcurs. Am vazut pe fetele celor admisi ca radiau de bucurie, altii erau tristi, dar vor mai fi si alte sanse, important e sa nu se piarda speranta si sa se pastreze echilibrul de forte in lume!

Uitandu-te la fiecare sef de stat ai ceva de invatat despre el sau despre ce reprezinta el in lume, despre locul lui.

Romania a castigat enorm prin acest summit, acum este pe buzele tuturor.

Am castigat ceva ce poate nu speram, important este sa fructificam ceea ce ni s-a oferit.

Acest efort , sa fie clar, este facut de intregul popor roman, de tot ce poarta numele Romania.

Cei implicati in mod direct, vor trebui acum, dupa inchiderea lucrarilor sa faca o evaluare, cu tot ce a fost bine, cu tot ce n-a fost tocmai bine si sa mentina imaginea Romaniei acolo unde ii este locul.

Desigur, sunt si multi care nu inteleg sau nu vor sa inteleaga ca realizarile se construiesc cu eforturi. Unii vad in acest summit numai partile negative, faptul ca nu au functionat foarte bine comunicatiile, ca jurnalistii nu au primit gustarile la timp, ca au aparut cainii vagabonzi, ca au fost manifestanti anti-NATO, ca…. acestea sunt probleme false, care se pot intampla oriunde in lume. Ar fi fost foarte bine sa nu fie asa, dar daca tot s-au intamplat, se pot si remedia.

Cu acest eveniment am vazut ce inseamna, de fapt, DEMOCRATIA !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s