Evaluarea profesionala

In cariera ta profesionala vine un moment cad esti evaluat.
Exista mai multe metode de evaluare in functie de scopul urmarit de angajator.
Eu va voi povesti despre o evaluare prin care tocmai am trecut si care este folosita in destul de putine companii deoarece este costisitoare.
Daca printre sunt persone care au trecut prin asa ceva, le rog sa vina si sa posteze pentru ca avem de invatat.
Evaluarea a fost facuta de o firma specializata in resurse umane si rezultatul evaluarii va fi interpretat de angajatori pentru o reasezare a organigramei.
TESTUL NR. 1
Aptitudini calculator.
Testul cuprinde verificarea cunostintelor si abilitatilor de lucru cu 3 utilitare Microsoft Office: Word, Excell si Outlook.
Este structurat in 3 sectiuni separate fiecare cuprinde 30 de intrebari si se face contra cronometru. Testul dureaza in jur de 60 minute. Gradul de complexitate este mediu.
TESTUL NR.2
Se numeste In-Tray . Test scris, practic joc de rol.
Se imagineaza o situatie intr-o intreprindere. Derularea unui proiect de mare anvergura si la un moment dat conducatorul proiectului are un accident si este imobilizat la pat. Tu ii iei locul si trebuie sa continui derularea proiectului.
Se cer doua sarcini:
1. sa analizezi 11 mailuri primite de fostul sef in care se precizeaza diferite stadii de derulare proiect, una mai grava decat cealalta in care se depaseste bugetul si tu trebuie sa evaluezi aceste situatiii , sa le incadrezi intr-o prioritate si sa spui ce trebuie sa faci, ce actiuni si decizii iei.
2. sa informezi vicepresedintele cu privire la derularea proiectului, faci raport de activitate.
Durata testului 1 h.
TESTUL NR.3

Test de lucru in grup.
Se da o situatie concreta. Exemplu: sunt 2 locatii ale unei companii de service clienti care trebuie mutate intr-o locatie noua. Sunt tot felul de constrangeri, telefonie, cladire noua, aplicatie informatica, nu au sef , nu au transport, multe conditii restrictive de care trebuie sa tii cont la discutii.
Grupul de discutii se intruneste prima data fara un sef si trebuie sa ia contact cu problema. Face raport si-l prezinta coordonatorului. Sunt atatea conditii ca din prima runda nu solutionezi mai nimic.
Se urmareste lucrul in echipa, cooperarea si comunicarea.
Testul dureaza 20 minute informare individuala si 30 minute discutii in grup.

TESTUL NR.4
Test psihoaptitudinal.
Sunt 5 seturi de figuri fiecare cuprinzand 12 diagrame. Primele 3 seturi au 6 posibile raspunsuri dincare trebuie sa alegi unul corect. Urmatoarele doua seturi au 8 raspunsuri posibile.
Daca primele 3 au fost acceptabile, ultimele 2 stateai si te uitai la ele ca greu cadea fisa.
Timpul de rezolvare : 1h.
Dupa acest test iti vibra capul.
TESTUL NR.5
INTERVIUL
Acest interviu s-a realizat in compania a doua persoane. Prima de la firma la care lucrezi specializat pe domeniul in care lucrezi si vorbitor de limba engleza (al meu era englez). A doua persoana interpretor de limba engleza, astfel incat daca nu stiai limba engleza te ajuta cu traducerea.
Interviul era structurat pe categorii de intrebari, profesionale, clarificarea unor situatii critice, reactia ta in situatii de criza, unde ai vrea sa lucrezi, ce-ti-ar place sa faci, disponibilitate, daca ajuti colegii…
Timpul : aproximativ 1h. 
Cel mai bine este sa-ti sustii singur interviul daca cunosti limba straina in care se cere discutia. Avantajul este ca stii sa-ti sustii calitatile si sa dialoghezi direct.
TESTUL NR. 6
Test de limba engleza.
Am avut 4 itemuri.
De redactat 2 scrisori: una de refuz politicos a unei oferte a unui posibil furnizor si una de mobilizare a colegilor sa recuperam o ramanere in urma la un proiect.
Al doilea tip, traducere din lb. engleza in romana si invers. Text de 10 randuri in care sunt cateva cuvinte la care nicicum nu te gandesti. Cel din romana in engleza, text referitor la caracteristicile unui nou vehicul. 
Timp: 20 minute

 FEED BACK
La final se completeaza un chestionar referitor la testarea in sine. Daca ai inteles, daca a fost greu, ce ai dori sa fie in viitor.
Totul se desfasoara in ritm ametitor, pleci de acolo nauc!

 

4 thoughts on “Evaluarea profesionala

 1. wow..ce mai test…..cred si eu ca acesta consuma resurse importante…..
  si rezultatul ? cand ne prezinti rezultatul ?

 2. scorpse draga, important e sa-l dai , rezultatele peste vreo doua sau tre saptamani. Se interpreteaza de mai multi evaluatori care pot fi din Germania, din Marea Britanie, din Spania, din Australia, din Austria… de oriunde compania are reprezentanti!
  Interesant!

 3. Mirela!!!!!!
  in nici un caz examenul meu nu va fi asa! dar si asa, am emotii – ca la fiecare alt examen pe care l-am dat in viata asta, si am dat ….destule, sa zic asa…

  tipul asta de examen pe care il prezinti tu, este clar occidental, si se bazeaza pe sistemul lor de educatie – care implica elevul, il pune sa gandeasca singur, sa caute mereu, solutii originale, “altfel”, il incurajeaza sa gandeasca, sa ia decizii singur!
  ceea ce este foarte bine, dupa mine.
  sistemul nostru educational invata elevul sa stea in banca lui, sa noteze, sa asculte, sa repete – orice intrebare e suprimata, orice gandire libera e interzisa / “cand esti mic, taci si inghiti”
  de aici problemele de mai tarziu, atitudinea umila in fata autoritatilor (vazute ca stapane iar nu ca fiind in serviciul cetatenilor) al sefilor (parca ar fi dati de Dumnezeu!) sau chiar al schimbarilor de activitate (mobilitatea fortei de munca – atat ca profil cat si ca situare geografica…)

  cu cat esti mai “original” sau mai independent in gandire – la noi – esti marginalizat, la “ei”- esti premiat!

  eu am incredere in tine si in raspunsurile pe care le-ai dat! iti tin pumnii!

 4. Destul de complicat si rezultatul evaluarii vine i 2-3 saptamani!
  La interviu am fost intrebata de disponibilitate de lucru in alta tara, in alt oras , eu i-am spus ca ma duc si in Alaska daca trebuie! A fost surprins!
  Si a fost si mai surprins cand a aflat ca am absolvit a doua facultate, repede a notat pe chestionar, ca avea un formular cu intrebari predefinite si bineinteles ca nu puteai spune cat voiai si ce voiai!
  Cred ca am stat aproape 60 de minute la intervie si am avut impresia ca nu am spus aproape nimic din ce voiam sa spun cu toate ca mi-am sustinut interviul in lb. engleza!
  Tot timpul m-am gandit ca de fapt trebuie sa aratam ca poporul roman nu este acela care se vede in Italia si Spania, ci o mare parte dintre aceia care predau la marile universitati din America!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s