Daruieste din inima

Asociatia REACT si LaborMed Pharma au derulat o campanie nationala de donare de sange. Aceasta s-a desfasurat in douasprezece centre universitare din tara si a stabilit un record in donarea de sange intr-un punct mobil: in 14 zile, 9000 de persoane au donat peste 4000 de litri de sange.

Cauza sociala:

Cei mai multi romani nu doneaza sange. Dintre cei care o fac, majoritatea isi ajuta o ruda sau un prieten. Conform statisticilor oferite de Institutul National de Hematologie (INH), in 2006 s-a inregistrat cea mai scazuta rata de donari de sange din ultimii ani. Doar 1.5% dintre romani au donat, in scadere cu 7.5% fata de 2005. Astfel, din necesarul de 500.000 unitati de sange, s-au recoltat doar 326.153.

Aceste statistici plaseaza Romania pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste donarea de sange.

Desfasurarea programului:

In 2007, Asociatia REACT si LaborMed Pharma au derulat campania nationala de donare de sange “Daruieste din Inima”. Aceasta a fost organizata inAfisul campaniei parteneriat cu Ministerul Sanatatii Publice, INH si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR).

Campania s-a adresat in primul rand studentilor din centrele universitare participante si angajatilor din companiile si redactiile cu sediul in Bucuresti. Obiectivele urmarite au fost:

  • imbunatatirea rezervelor de sange prin incurajarea studentilor si angajatilor din companii sa doneze;
  • sensibilizarea publicului larg in privinta importantei donarii de sange;
  • informarea populatiei despre normele Uniunii Europene privitoare la donarea de sange.

Intre 21 mai si 1 iunie 2007, voluntarii au putut dona in punctele mobile de recoltare sangvina amenajate in douasprezece centre universitare: Arad, Bacau, Bucuresti, Craiova, Constanta, Cluj, Iasi, Oradea, Pitesti, Timisoara, Targu Jiu si Targu Mures.

Pregatirea si promovarea campaniei

In perioada de pre-campanie, organizatorii au obtinut avizul Ministerului Sanatatii Publice pentru desfasurarea proiectului. Totodata, ei au mai obtinut sprijinul INH, al Centrelor Locale de Transfuzii, al Universitatilor din cele 12 orase si al Radio 21.

De asemenea, au fost trimise invitatii catre companiile si redactiile din Bucuresti, pentru a se alatura initiativei “Daruieste din inima”.

Promovarea campaniei s-a realizat prin pliante si afise distribuite de voluntarii REACT in campusuri, prin siteul www.daruiestedininima.ro  si printr-un spot radio difuzat de Radio 21.

Anul trecut am trecut printr-o situatie disperata. Sotul meu a suferit o interventie chirurgicala deosebit de complicata si am avut nevoie de donatori de sange. Spitalele nu mai au rezerve de sange, necesitatile sunt mult mai mari decat posibilitatile spitalelor. Am adus toate cunostintele sa doneze sange. trebuie remarcat faptul ca nu tot sangele donatorilor ajunge la operatii, acesta este trecut prin multe filtre analizat si conservat.

Este bine sa donezi sange din cel putin doua motive majore: salvezi o viata si apoi face bine celui care doneaza. Aceasta cantitate de sange donata se regenereaza atat cantitativ cat si calitativ!

Este o datorie civica sa ne ajutam semenii!

3 thoughts on “Daruieste din inima

  1. Civismul a cam murit la noi in tara!Pe postul de televiziune nationala vezi orice ,numai promovarea unor asemenea campanii nu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s