Experiment aplicat societatii moderne

Un experiment interesant aplicat societatii moderne
sursa:www.psiho.eu

Statia de metrou Washington DC intr-o dimineata rece de ianuarie in 2007. A cantat 6 piese din Bach pentru aproximativ 45 de minute. In acest timp, aproximativ 2 mii de oameni au trecut pe langa, cei mai multi indreptandu-se catre lucru.
Dupa 3 minute, un barbat de varsta medie a observat ca in statie este un musician care canta. A incetinit pasul si s-a oprit pentru cateva secunde dupa care a plecat grabit.
4 minute mai tarziu violonistul a primit primul dolar: o femeie a aruncat banii fara sa se opreasca insa.
Peste 6 minute, un tanar s-a asezat langa zid pentru a-l asculta, apoi s-a uitat la ceas si a inceput din nou sa mearga.
Dupa 10 minute, un baietel de 3 ani s-a oprit dar mama l-a tras grabita. Copilul tot intorcea capul dar mama il zmucea pentru a merge “civilizat” si pentru a grabi pasul. Fiecare parinte, fara exceptie, nu si-a lasat copilul sa asculte muzica macar pentru cateva secunde.
In 45 de minute, doar 6 persoane s-au oprit pentru o vreme. Aproximativ 20 de persoane au contribuit cu un banut iar in final s-au strans $32.
Dupa o ora, violonistul s-a oprit din cantat. Fara ca cineva sa observe, fara a fi aplaudat. Nimeni nu l-a recunoscut.
Nimeni nu a stiut ca violonistul era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni muzicieni din lume. In timpul unei ore, a cantat una dintre cele mai apreciate piese scrise vreodata cu o vioara care valoreaza $3,5 milioane. Cu doua zile inainte, Joshua a sustinut un spectacol la Teatrul din Boston unde un bilet a costat, in medie, $100.
Povestea, din pacate, este reala. Mai mult, ea este chiar un experiment stiintific organizat de Washington Post, ca si parte a unui proiect social despre perceptie, gusturi si prioritatile oamenilor. Intrebarea care s-a ridicat a fost: intr-un loc comun, la o ora potrivita, mai suntem capabili sa percepem frumusetea? Ne mai oprim sa o apreciem? Mai recunoastem talentul intr-un context neasteptat?
O concluzie plauzibila care ar putea fi dedusa din acest experiment ar putea fi: Daca nu ne mai oferim un moment, sa ne oprim si sa ascultam unul dintre cei mai buni muzicieni din lume, cantand la unul dintre cele mai bune instrumente, cate alte lucruri frumoase ratam fara a ne da seama?

3 thoughts on “Experiment aplicat societatii moderne

  1. Nu, nu , un cersetor cu asemenea calitati mai rar! Un cersetor care poate da ceva ! Oare de ce ne pierdem simtul valorilor cand nu suntem intr-o sala de spectacol. De ce putem aprecia o muzica de calitate numai intr-o sala de spectacole acolo unde vin si specialistii si altfel nu. oare nu se cheama snobism?

  2. De fapt….lumea nu are cultura muzicala…..de fapt nu prea mai are cultura….pentru ca si daca un muzician asha mare canta…este imposibil sa nu iti dai seama ce talent are….nu ai cum sa crezi ca acel cersetor ..are o viaora fara nici o pata, far nici o zgarietura….si mai ales ca el canta demential…..

    un cersetor nu ar canta asha..el ar canta de nevoie, disperat….deci in nici un caz nu ar avea acorduri bine stabilite si nu ar putea sa cante o piesa cap-coada.

    nici cei mai mari muzicieni nu canta in stare de disperare…ci intra intr-o anumita stare inaitne fiecarui concert….

    concluzia este ca cei care au tercut pur si simplu nu au aproape nici un fel de cultura muzica….nu trebuai sa fie recunoscut peronajul ci …. ce reprezinta el…. 😀

    acelasi lucru se face si in alte arte…..unde talentul este necesar..si se promoveaza asa numite arte..care sunt practic mai mult arte fara talent..arte de duzina..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s