O experienta demna de luat in seama

Toata existenta mea mi-am dorit sa vad Anglia; Iata ca mi s-a implinit visul! Plec in Anglia, la Londra!
Stiam multe lucruri despre UK, de la geografie, istorie (generoasa), literatura, pictura,sport, economie pana la politica. Mi-au folosit aceste cunostinte si chiar ma felicit ca am fost o eleva silitoare si am acumulat multe dintre aceste cunostinte in scoala din Romania. La un moment dat un interlocutor englez mi-a spus ca stiu mai multe lucruri despre tara lui chiar si decat persoana lui. Cred totusi ca era politicos, politete pe care o intalnesti peste tot. Ti se multumeste peste tot pentru orice. Calmul englezesc se dodeste in totalitate.
Ajung in Londra si stiu ca fiecare caramida si pavela inseamna istorie, incerc sa surprind cat mai mult. Este impresionant, la fiecare pas se confirma conservatorismul englez. Zburand deasupra Londrei am cautat partea noua a capitalei, greu de gasit pentru ca in Londra sunt putine blocuri cu multe etaje si putine cladiri din beton si sticla, remarci cladirea unei banci suedeze care seamana cu un castravete.
Daca ajungi la Londra trebuie sa urci in London eye! Superba priveliste! Uiti ca ai stat aproape o ora ca sa ajungi in cochetele cabine verificate foarte bine de agenti specializati. De altfel in Angia sunt peste tot camere care inregistreaza toate miscarile din cladiri si de pe strada, Sherlock Holmes ar fi mandru ca a lasat urmasi adevarati. Londra este renumita pentru muzeele sale, imense ca dimensiune si impresionante ca detinatoare de valori. Gandul ma duce la Cioran si ma incearca un fior sa-i dau dreptate. In timp ce unii aduceau comori si bogatii in tara noi romanii ne luptam cu turcii, tatarii si alte neamuri ca sa le stavilim inaintarea spre centrul Europei si dupa ce ne cotropeau tara mai plecau si incarcati cu bogatiile tarii. Trist dar adevarat!
Am fost si prin parcurile englezesti, acolo unde te plimbi descult pe spatiile verzi si ai voie sa hranesti pasarile. Hyde Park este renumit pentru concertele in aer liber, vezi acolo de toate, de la civilizatie la nonconformism.
Un lucru care atrage atentia este metroul londonez, the tube. Pe trei nivele, foarte eficient, enorm de multe conexiune, te duce in orice punct al Londrei. Am ajuns in Baker Street si ma gandeam de ce oare aceasta statie nu este modernizata? Ziduri vechi pe structuri de fier la vedere mie mi-au atrasa atentia aceste lucruri si raspunsul a venit pe peronul statiei, aceasta statie este una dintre primele statii ale metroului londonez, din 1863! No comment! Si nu uitati: “mind the gap”!
In Londra nu te ratacesti pentru ca este totul clar explicat pe panouri foarte dese. Multe dintre statiile de metrou sunt combinate cu traficul trenurilor. In subteranul Londrei este o agitatie considerabila, mii de oameni intra si ies din statii. Statia Waterloo, una dintre cele mai mari pentru ca acolo ajunge si trenul ce face legatura cu Franta prin canal, foarte simbolic numele pentru a nu se uita ca totusi la Waterloo, Napoleon, nu a castigat!

2 thoughts on “O experienta demna de luat in seama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s