Ce-i de facut?

Sunt multe companii straine care dezvolta afaceri in Romania.  Toata lumea isi doreste o viata mai buna, prosperitate, un viitor pentru familie. Desigur, nimeni nu-ti da ceva fara a primi ceva in schimb. Sunt companii care aduc tehnologie noua, proceduri bine puse la punct, standarde internationale, know-how, totul ca la carte si vericat. Noi, cei care le stim pe toate, trebuie sa fim tot timpul “gica contra”.  In primul rand, trebuie sa umplem toate locurile cu coji de seminte. Of, acest “sport national” care da dependenta! Cum sa oferi incredere celor care vin sa te invete ca e bine “asa conform standardelor si procedurilor” (ca de aceea au fost dezvoltate) si nu vesnicul “merge si asa”!

De ce de fiecare data trebuie sa ne dam atotstiutori si nu suntem putin atenti la ceea ce ni se spune, ca de aceea au ajuns unde au ajuns, la tehnologie, la standarde, la legi, … la salarii mai mari. Nu, noi cerem mai intai salarii mari si apoi mai vedem noi ce vom face, acum cand pe planeta e criza si somerii se inghesuie la portile fabricilor si pentru o leafa mai mica, numai sa fie! Asta la inceput, ca pe urma intra in hora “unora mai destepti” si instigatori la vederi inalte, ca tot romanu’ se pricepe la politica.

Ma uit printre colegii mei de munca. Destul de multi trecuti de 40 de ani, din vechea garda. De ce nu sunt mai multi tineri? Cine va prelua schimbul? Noi ne-am invatat si cu bine si cu rau, si cu mult si cu putin. Dar trebuie sa invatam ca ceea ce avem la serviciu, trebuie pretuit, ingrijit si mentinut in stare de functionalitate.

Mergeam pe aleia fabricii si la un moment dat apare o persoana din conducere pe alee si o vad ca se apleaca si ridica o hartie care nu-i apartinea dar era in cale. Educatie germana! Si in plus iti zambeste cand te intalneste , in semn de respect si atitudine pozitiva.

De ce nu vrem sa invatam de la altii ceea ce e bine si incercam sa-i tragem si pe altii in cercul nostru viciat?

Poate ca societatea civila ar avea un cuvant de spus!

2 thoughts on “Ce-i de facut?

  1. Mirela,chiar discutam zilele acestea ca nu are cine sa preia schimbul,intrucat tinerii pleaca in strainate,pentru a duce o viata decenta,deoarece autoritatile romane nu-i incurajeaza,o zi minunata 🙂
    p.s.ai o dedicatie muzicala pe blog.

    1. Octav,
      Cred cu tarie ca a pleca din tara nu este o solutie pentru tineri. Aici e tara ta, aici te-ai nascut. Te-ai format, ai prieteni, ai obiceiuri, e ceva ce nu gasesti nicaieri! Nu sunt nostalgica ci doar realista. dar de ce sa nu facem din aceasta tara locul unde sa ne fie cel mai bine?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s